Waarom iedereen een paar dagen per week in de Koepel zou moeten werken
De voormalig koepelgevangenis in Haarlem is omgevormd tot multifunctioneel gebouw waar cultuur, onderwijs en bedrijfsleven samenkomt. Architect Andre van Stigt creëerde in het Rijksmonument bioscoopzalen, studiezalen, workshopruimtes, vergaderruimtes, kantoren, horeca, expositieruimtes, eventruimtes en op de 3e etage een nieuwe open gedeelde werkomgeving. Op de open ruimte op de 3e etage werken allerlei professionals direct onder de iconische koepel. Waarom is het zo’n goed idee om daar te gaan werken? En wat maakt het zo geschikt als post pandamic werkomgeving voor je team?
Post pandamic workspace scenario’s
Daniel Davis beschrijft in Hardvard Business Review[1] vijf post pandamic workspace scenario’s:
As it was: medewerkers gaan weer terug naar een centraal kantoor met een 9-tot-5-structuur dat misschien iets flexibeler is ingericht.
Clubhouse: een hybride model waarbij medewerkers het kantoor gebruiken om samen te werken aan gedeelde opgave, verbinding creëren en terug naar huis gaan om zelfstandig te werken aan taken.
Activity-based working: medewerkers gaan wel naar kantoor, maar hebben geen vaste plek of ruimte. Ze bewegen zich door het gebouw en gebruiken de omgeving die past bij waar ze mee bezig zijn, zoals een werkplek, meetingruimte of phone booth.
Hub and spoke: in plaats van reizen naar een centraal kantoor ontmoeten medewerkers elkaar in kleinere satelliet kantoren dicht bij waar ze wonen. Dat scheelt veel reistijd, maar het gaat niet ten koste van de voordelen van face-to-face interactie tussen collega’s.
Fully virtual: medewerkers werken vanuit huis of elke andere plek die ze willen.
Geen van deze scenario’s zijn trouwens nieuw. Grote technologiebedrijven experimenteren al jaren met nieuwe vormen van werken en ook andere bedrijven proberen het kantoor – traditioneel als plek voor administratieve of intellectuele productie - te herzien. Dat doen ze, omdat creativiteit, netwerk en lerend vermogen steeds crucialer is voor medewerkers om goed te presteren.[2] Taken worden immers steeds complexer en is het slim gebruik maken van nieuwe technologie een kans om je te onderscheiden. De COVID-periode was daar nog eens een katalysator voor.
Deze learnings toegepast op de Koepel
De uiterste scenario’s van Davis lijken in veel situaties niet passend bij wat we nu van professionals vragen om met creatieve oplossingen te komen, een netwerk op te bouwen en zichzelf te ontwikkelen. Dat zag je ook na de lockdowns. Volledig virtueel en vanuit huis werken was niet zaligmakend, maar ook helemaal terug naar kantoor lijkt niet het meest gewenste scenario.
De werkomgeving van Cupola XS hebben wij ontwikked Davis’ scenario’s clubhouse, voor activity-based working en als hub and spoke:
Clubhouse: remote communities
Er zijn in de Koepel eigen ruimtes voor bedrijven van ruime kantoren tot office studio’s waar vaste of wisselende teams samen kunnen werken. Naast de eigen branded ruimtes zijn de verschillende labs eigenlijk het beste voorbeeld van clubhouses in de Koepel. In de labs werken professionals van verschillende organisaties samen aan hetzelfde of een vergelijkbare (maatschappelijke) opgave werken, zoals het Blockchain Lab waarin verschillende technologiebedrijven de toegang tot talent verbeteren, het Cloud Lab waar partners de adoptie van Cloud Technologie bij het mkb versnellen of het Security Lab waar publieke en techpartijen het bewustzijn over cybersecurity vergroten. Dit zijn techpartijen, mkb, startups, corporates, kennisinstellingen en publieke stakeholders. De offices en labs zijn plekken die het community gevoel tussen collega’s in eenzelfde organisatie, maar vooral ook binnen een bepaald vakgebied of thema te vergroten, peer learning te stimuleren en gezamenlijk activiteiten te ontwikkelen voor de event kalender van Cupola XS.
Activity-based working: functional spaces
Members van Cupola XS kunnen zich eenvoudig door de Koepel bewegen en de andere ruimtes reserveren op basis van een activiteit. De open werkomgeving op de 3e etage is een ruimte waar ruim 200 mensen tegelijkertijd kunnen werken. Door de akoestiek blijft het kalm en mogelijk om gefocust te blijven werken, maar tegelijkertijd zie je iedereen zitten en is het makkelijk om geïnspireerd te raken door andere professionals. De omringende cellen zijn privékantoren, spreekruimtes, deep-focusplekken.
Op de onderliggende etages zijn er grotere kantoren, vergaderruimtes en eventruimtes. Op de begane grond is er een studio waar de techniek aanwezig is voor fotoshoots, het opnemen van video’s of podcasts en waar een hybride bijeenkomst kan plaatsvinden. Ook de andere functies in het gebouw kunnen gebruikt worden voor zakelijke doelen, zoals de bioscoopzalen voor presentaties, het cafe-restaurant en straks hotel voor meetings of de klaslokalen van de Haarlem Campus als workshopruimte. De functies in de Koepel werken samen om het mogelijk te maken om de productiviteit, creativiteit, netwerk en lerend vermogen te verhogen voor professionals op de manier en het moment van hun voorkeur.
Hub and spoke: break your filter bubble
De belangrijkste aanleiding voor hub and spoke is dat mensen graag dicht bij huis werken om reistijd te beperken. In plaats van elkaar te ontmoeten in een centraal kantoor, komen ze naar satelliet locaties om elkaar te ontmoeten. De reden dat veel professionals Cupola XS kiezen als een vaste hub is dat medewerkers niet alleen hun eigen collega’s tegenkomen, maar geïnspireerd raken door vakgenoten over nieuwe trends en ontwikkelingen, nieuw talent voor de organisatie kunnen ontmoeten of zelfs tegen nieuwe commerciële kansen aanlopen. De community van Cupola XS bestaat uit eindbeslissers, management en medewerkers van publieke stakeholders, corporates, techpartijen, kennisinstellingen, digitale opleiders en mkb-netwerken. Door het open ontwerp van de gedeelde werkruimte in de Koepel is het nog eenvoudiger om contact te leggen en loop je sneller tegen iemand aan die jouw idee uitdaagt of het verder kan brengen. Bij Cupola XS kunnen professionals kiezen voor een flexplek op de open ruimte, maar dat is ook te combineren met een privékantoor, deep-focusplek of meetingruimte in een van de omringende voormalig gevangeniscellen.
Geen ‘one size fits all’ werkomgeving
Volgens Davis moeten we sowieso af van het one size fits all denken rondom werk en werkomgevingen:
“If there is one lesson learned about the workplace during the pandemic, perhaps it is not that working from home was better or worse than working from an office, but that each had its merits. In the future, it seems likely that firms won’t converge on a single workplace model but will instead go in many different directions as they seek out models that are tuned to their business needs. It’s possible that we’ll look back on the pre-pandemic workplace and think it was strange that offices were largely one-size-fits-all — that the headquarters of a legal firm, a newspaper, and a technology company could all look and operate much the same.”[3]
Professionals van nu vragen om de flexibiliteit om zelf te kunnen kiezen waar ze het meest productief zijn, het beste kunnen samenwerken, hun netwerk kunnen opbouwen en geïnspireerd raken. Daar speelt Cupola XS [“access”] op in door professionals en daarmee hun organisaties optimaal toegang te geven tot kennis, tools, netwerk, collega’s en talent.
Ervaar het zelf. Sluit je aan als lab partner bij onze clubhouses, reserveer je activity-based ruimte of plan een gratis proef-werkdag in onze hub op CupolaXS.nl.
Sources
[1] https://hbr.org/2021/06/5-models-for-the-post-pandemic-workplace
[2] https://figshare.cardiffmet.ac.uk/articles/conference_contribution/New_in-house_organizational_spaces_that_support_creativity_and_innovation_the_co-working_space/19317431
[3] https://hbr.org/2021/06/5-models-for-the-post-pandemic-workplace